ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΚΑΙ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Το μανικιούρ και το πεντικιούρ είναι διαδικασία κατά την οποία γίνεται καθαρισμός και σχηματισμός των νυχιών.

Το μανικιούρ είναι μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται καθαρισμός και σχηματισμός των νυχιών στα χέρια μέσω της εφαρμογής βερνικιού νυχιών ή άλλου ενισχυτικού νυχιών. Το πεντικιούρ είναι ανάλογη διαδικασία με το μανικιούρ, αλλά αφορά τα νύχια των ποδιών, καθώς και τη λείανση ή το λιμάρισμα των κάλων στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού. Το ιδανικό σχήμα των νυχιών καθορίζεται από τις μεταβαλλόμενες τάσεις. Επί του παρόντος, το ιδανικό σχήμα είναι ένα κεντρικό, λεπτό τόξο χωρίς αιχμηρές γωνίες στο μέσο ή πλευρικά, έτσι ώστε να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός μακριού και λεπτού δαχτύλου. Ωστόσο, αυτό το ιδανικό σχήμα μπορεί να δημιουργεί προδιάθεση για σπασίματα στην πλάκα του νυχιού και για είσφρηση των νυχιών προς το δέρμα. Εναλλακτικά, το σχήμα που πρέπει να δίνεται στα νύχια είναι ελαφρά καμπυλωτό, αφήνοντας τις γωνίες άθικτες.

Ένα μανικιούρ αποτελείται από κάποια διαδοχικά βήματα. Αρχικά τοποθετείται αντισηπτικό χεριών και γίνεται λιμάρισμα των νυχιών ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα. Στη συνέχεια μαλακώνουμε το επωνύχιο είτε μέσω της εφαρμογής ενός χημικού παράγοντα για την αφαίρεσή του είτε αφήνοντας τα δάχτυλα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό. Κατά το μούλιασμα στο νερό μπορεί να τοποθετηθεί και αντισηπτικό προαιρετικά, ενώ το μούλιασμα βοηθάει στο να  αποφευχθεί το σπάσιμο, η διάσπαση και ο οριζόντιος διαχωρισμός του άκρου του νυχιού (ονυχόσχαση) κατά το κόψιμο. Ειδικότερα, τα εύθραυστα νύχια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν όταν το κόψιμο γίνεται χωρίς να τα έχουμε μουλιάσει.  Μόλις μαλακώσει και γίνει εύπλαστο, σπρώχνουμε το επωνύχιο που είναι προσκολλημένο στο νύχι και γίνεται αφαίρεση του νεκρού τμήματος του επωνυχίου. Στη συνέχεια, γίνεται εφαρμογή αναπλαστικού προϊόντος και μάλαξη στα νύχια και τα δάκτυλα, ενώ η λιπαρότητα αφαιρείται από την πλάκα του νυχιού μέσω τα χρήσης αντισηπτικού. Τέλος, εφαρμόζεται η βάση βερνικιού, το βερνίκι και γυαλιστικό βερνικιού (top coat).

Υπάρχουν πολλές προτάσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης βασικής τεχνικής. Το λιμάρισμα των άκρων της πλάκας του νυχιού είναι προτιμότερο από το κόψιμο, επειδή το κόψιμο μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο και διαχωρισμό. Όταν το κόψιμο είναι απαραίτητο, πρώτα πρέπει να μαλακώσουμε τα νύχια αφήνοντάς τα να μουλιάσουν και το εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθετα προς την πλάκα του νυχιού για αποφυγή ονυχόσχασης. Το λιμάρισμα θα πρέπει να γίνεται από την άκρη του νυχιού προς το μέσο ή με γωνία περίπου 45 μοιρών προς το νύχι.

Πολλοί αισθητικοί νυχιών προτιμούν να αφαιρούν το επωνύχιο καθώς μπορεί να επηρεάσει την ομοιόμορφη εφαρμογή του βερνικιού νυχιών και να κάνει τα βερνίκια νυχιών, τα τζελ και τα προϊόντα σελάκ πιο επιρρεπή στο ξεφλούδισμα. Ωστόσο, το επωνύχιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο – σφραγίζει την εγγύτερη πτυχή των νυχιών (παρωνύχιο) στην πλάκα του νυχιού και, επομένως, προστατεύει το εγγύτερο τμήμα του νυχιού από λοιμώξεις λόγω βακτηρίων ή/και μυκήτων.

Επομένως, το καλύτερο είναι να μην επεμβαίνουμε στο επωνύχιο. Σε περιπτώσεις όπου κάποιος επιμένει για την αφαίρεση του επωνυχίου, κατά το ήμισυ τουλάχιστον, καθώς μεγαλώνει πολύ εάν δεν γίνει περιποίηση, θα πρέπει να γίνει σύσταση να αφαιρεθεί μόνο το περιφερικό τμήμα του επωνυχίου σε κάθε νύχι.

Οι χημικοί παράγοντες για την αφαίρεση του επωνυχίου συνήθως περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω ενεργά συστατικά: υδροξείδιο του νατρίου 2 – 5%, υδροξείδιο του καλίου 2 – 5%, φωσφορικό τρινάτριο, πυροφωσφορικό τετρανάτριο ή ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου 3 – 5% σε συνδυασμό με ουρία. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά δεν συνιστώνται, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν μαλάκωμα της πλάκας του νυχιού και αποτελούν συχνό αίτιο της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής, ειδικά όταν παραμένουν στο νύχι για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση υπόνοιας σχετικά με την ενδεχόμενη πρόκληση αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής λόγω κάποιου χημικού παράγοντα αφαίρεσης του επωνυχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ανοικτή επιδερμική δοκιμασία με κάλυψη με συγκέντρωση υδατικού διαλύματος 2%.

Συνήθως, το μόνο που απαιτείται είναι η χρήση ενός στερεωτικού υποστρώματος για τη βελτίωση της προσκόλλησης του ενισχυτικού νυχιών και, πολλές φορές το λιμάρισμα δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, όταν κάποιος επιμένει ότι πρέπει να γίνει λιμάρισμα για να βελτιωθεί η προσκόλληση του ενισχυτικού νυχιών, διαβεβαιώστε τον ότι με το λιμάρισμα του 5% μόνο της πλάκας του νυχιού, ή περίπου τις 5 από τις 100 κυτταρικές στοιβάδες του, είναι υπέρ αρκετό για τη βελτίωση της προσκόλλησης των προϊόντων για τα νύχια.

Όσον αφορά το βαθμό σκληρότητας για τις λίμες, για τα τεχνητά νύχια χρησιμοποιούνται λίμες με βαθμό σκληρότητας 180 grit  και για τα φυσικά νύχια, η σκληρότητα της λίμας είναι 240 grit. Οι πελάτες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι οι διαμήκεις αυλακώσεις δεν αποτελούν σημεία αυξημένου πάχους της πλάκας του νυχιού και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να λιμάρονται για να γίνουν επίπεδες, καθώς μπορεί να προκληθεί σοβαρή λέπτυνση της επιφάνειας τοπικά και επακόλουθος διαχωρισμός.

Facebook Twitter Instagram